во

6 Тајни на јапонскиот образовен систем што ги подготвуваат децата за успех во животот

Во Јапонија, на училиштето се гледа како на важен отскочна даска во животот. Затоа, таму има 210 училишни денови (споредете го со САД што има само 180 дена). И иако има многу сличности помеѓу јапонскиот образовен систем и оние во другите земји, постојат неколку аспекти што го прават овој систем еден од најефикасните во светот.

1. Додека не достигнат 4 одделение, јапонските деца не полагаат испити.

Можеби изгледа необично, но јапонските училишта ставаат манири пред знаењето. Нивната цел за првите 3 години е да го развијат карактерот на нивните деца и да воспостават добри манири, а не да судат за нивното знаење. Тие учат како да бидат дарежливи, емпатични и сочувствителни. Тие исто така се научени да ги почитуваат другите и да развиваат нежна врска со природата и животните.

2. Децата сами го чистат училиштето.

Додека училиштата во остатокот од светот вработуваат чувари и хигиеничари да го одржуваат училиштето, тоа не е случај во Јапонија. Таму студентите се одговорни за чистотата на училниците, кафетериите, па дури и тоалетите.

Јапонскиот образовен систем верува дека чистењето заедно ги учи студентите да си помагаат едни на други и да работат во тимови. И, поминувајќи го своето време бришејќи ги работните маси и бришејќи ги подовите, студентите учат да ја почитуваат нивната работа и работата на другите.

3. Учениците јадат на час заедно со нивниот наставник.

Во други земји може да биде чудно да се види како наставникн како јаде заедно со своите ученици, но во Јапонија оваа норма се смета за корисна за градење позитивна врска ученик-наставник. Додека вечерате, можат да се случат навистина корисни разговори што можат да помогнат во градењето на семејна атмосфера.

Исто така, јапонскиот образовен систем се грижи студентите да јадат здрави и избалансирани оброци. Значи, во јавните основни и помлади средни училишта, ручекот се готви според стандардизирано мени развиено од здравствени работници и квалификувани готвачи.

4. Тие присуствуваат на работилници после училиште.

Работилници после училишта или подготвителни училишта се многу популарни во Јапонија. Таму студентите можат да научат нови работи, освен нивниот 6-часовен училишен ден. Часовите се одржуваат навечер, а повеќето јапонски ученици ги посетуваат за да можат да влезат во добро средно училиште. И, за разлика од многу студенти низ целиот свет, Јапонците учат дури и за време на викендите и на празници.

5. Освен другите предмети, јапонските ученици учат поезија и јапонска калиграфија.

Јапонската калиграфија, исто така наречена Шодо, е форма на уметност во која луѓето пишуваат значајни карактери (кинески знаци што се користат во јапонскиот систем на пишување) на експресивен и креативен начин.

Од друга страна, Хаику е форма на поезија во која едноставни фрази се користат за да се пренесат длабоки емоции до читателите. Оваа форма на поезија се смета дека има интелектуални, терапевтски и естетски ефекти. И двете од овие часови ги учат децата да ги почитуваат своите вековни традиции и да ја ценат нивната култура.

6. Скоро секој ученик треба да носи училишни униформи.

Единствената политика во скоро секое средно училиште во Јапонија има за цел да ги отстрани бариерите и да помогне во промовирање на чувството за заедница, семејство и заедништво меѓу учениците. Кодекс на облекување им овозможува на студентите да го насочат вниманието кон учење и растење, а исто така ги охрабрува децата да извршуваат самоизразување преку други методи освен облеката.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 Вообичаени заблуди за добриот сон и несоницата

6 Начини на кои зборот „Не“ ги гради вашите деца во силни личности