во ,

6 Примери за тоа како некој само ве залажува наместо искрено да се извини


Сите мора да се извиниме и да прифаќаме извинувања во непријатни ситуации од време на време. Сепак, понекогаш извинувањата не се толку искрени како што мислиме дека се. Да се каже „извини“ и да не се мисли тоа е исто како да се излаже. И, кога некој ќе ја даде изјавата: „извини“, но не презема одговорност за своето лошо дело, тоа се нарекува „извинување без извинување“.

„Претеруваш во сѐ!“

Овој метод на извинување ја префрлува вината. Лицето формално се извинува, но се гледа не искрено не жали за тоа. Напротив, тие ви ја префрлаат вината за природна и нормална реакција на нивните постапки. Тие сметаат дека постапиле правилно, а вие погрешно сте сфатиле.

„Се разбира твоите работи се поважни од моите.“

Овој начин на извинување ги девалвира постапките на соговорникот – фразите што покажуваат дека лицето навидум е во согласност со вас, всушност е иронија и не се почитува кон вашите потреби и ја нарушува реалноста. Правејќи го ова, лицето ве манипулира, ставајќи јасно до знаење дека вашите дела, навики и потреби не се ништо во споредба со нивните желби.

„Само се шегував“ веднаш ги неутрализира сите навреди

Можеби секој од нас бил во ситуација кога соговорникот кажал нешто навредливо, а потоа додал со насмевка: „Ајде, не се навредувај, јас само се шегував!“ Таквите „шеги“ имаат обид да покажат дека навредливото однесување е нормално и дека работите ги сфаќате премногу лично.

„Секогаш ти се извинувам“

Всушност, зборовите „веќе се извинив десетина пати“ неутрализираат сè што било кажано претходно. Кога ги кажува, противникот имплицира дека всушност нема за што да се извини.

Присуството на „веројатно“ во извинувањето не е знак на искреност.

Зборовите како „веројатно“, „можеби“ звучат неприродно кога станува збор за извинување. Вистинско жалење е кога ги слушаме емоциите на навредената страна. Таквото извинување е повеќе формалност и обид побрзо да се заврши разговорот.

„Ќе се извинам со услов“

Овој начин на решавање на прашање воопшто не може да се смета за извинување. Повеќе личи на зделка кога навредената страна бара од другата личност да плати одредена цена за да чуе извинување од оној што ги навредил. Нема тука жалење бидејќи прво, треба да платите за тоа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 Девојки кои ја следеле модата и се „модифицирале“, но подоцна се предомислиле

Жените во во праисторискиот период биле многу повеќе отколку што се веруваше, според најновите истражувања