во ,

6 Начини на кои зборот „Не“ ги гради вашите деца во силни личности

Многу родители се наоѓаат во позиција кога не можат да им кажат „не“ на своите деца. Ова е затоа што живееме во општество на вишок информации и родителите се позафатени од кога било со сè што се случува во нивните животи. Исто така, многу родители сакаат да бидат најдобри пријатели со своите деца, а најдобрите пријатели ретко кажуваат „не“. Но, како родител, одбивањето на желбите на вашето дете може да биде клучно во градењето на нивните силни карактери.

1. Тие добиваат чувство на структура и дисциплина.

Да се ​​каже „не“ на децата е број еден начин да се постават ограничувања за нив. Тие учат дека треба да останат во овие граници и ако ги прекршат, ќе има последици. Затоа, тие почнуваат да се чувствуваат одговорни за своите постапки. Сепак, пред да му кажете „не“ на вашето дете, можеби ќе треба да пронајдете добра причина, бидејќи децата нема да прифатат одбивање без борба.

Вашите деца исто така ќе станат структурирани и подисциплинирани кога не е по нивно цело време. Тие сфаќаат дека не можат да имаат сè што сакаат, кога и да посакаат. Ова е од клучно значење затоа што кога ќе остарат тие ќе дојдат до сознание дека светот нема да им даде што ќе посакаат само затоа што го посакале тоа. Тие треба да ги следат правилата и да играат во границите ако сакаат да успеат.

2. Ќе помогне да се изгради нивната самодоверба.

И покрај тоа што многу луѓе мислат, да имате добро развиена самодоверба не значи дека секогаш треба да се чувствувате добро со себе. Д-р Волш вели дека нема да им помогнеме на нашите деца да ја градат својата самодоверба ако постојано им кажуваме колку се добри. Треба да ги охрабриме да прават работи сами, што значи дека понекогаш ќе треба да им кажеме „не“.

На почетокот тие ќе се чувствуваат разочарани и тажни, но потоа ќе се обидат да најдат поинакво решение за нивниот проблем. Нивната решителност ќе ги води кон нивната цел низ поинаков пат. Така ќе сфатат дека секој проблем може да се реши ако се потрудите.

3. Тие ќе можат да прават разлика помеѓу нивните желби и нивните потреби.

Децата толку лесно се возбудуваат со нови играчки што ги гледаат на реклами. И нормално, тие ќе ги замолат своите родители да им ја купат најновата играчка затоа што повеќето од нивните пријатели веќе ја имаат. Како родител, треба да им објасните дека всушност не им е потребна таа специфична играчка и дека веќе имаат други неверојатни работи со кои можат да играат.

Можете да им објасните дека играчките нема да ги направат среќни. И, ако навистина ги направат среќни, тоа чувство ќе трае само неколку дена се додека не се појави уште понова играчка. Ова однесување од ваша страна ќе им покаже дека потребата и желбата за нешто не се иста работа.

4. Кога ќе пораснат ќе бидат трпеливи.

Според експертите, одложувањето на задоволството е суштински чекор кон успехот. Сите треба да научиме дека кога ќе стапиме во зрелоста, треба да работиме напорно за да ги постигнеме нашите цели. Оваа иста лекција треба да им се предава на децата уште од мали. Постојано велејќи „да“, детето ќе го направи нетрпеливо да го има веднаш она што ќе го посака.

Тие, исто така, ќе пораснат со нереални очекувања, очекувајќи сите да се оддадат на нивната волја. Значи, кога вашето дете ќе ве праша за десерт во средината на денот, можете да одговорите дека треба да почекаат после вечерата. Детето ќе биде разочарано во тој момент, но ќе се чувствува крајно задоволно кога конечно ќе дојде време да ужива во десертот.

5. Родителите не треба да попуштаат откако нивните деца ќе започнат да плачат или да молат.

Повеќето деца, кога ќе добијат одбивање, почнуваат да се жалат, па дури и прибегнуваат кон плачење или врескање. И, понекогаш родителите не можат да се справат со психолошкиот стрес и притисок, па затоа попуштаат. Сепак, попуштањето станува образец со текот на времето и вашето дете знае дека без оглед дали на почетокот ќе кажете „не“, ќе се премислите ако тие започнете да се жалите. Ова покажува недостаток на дисциплина и кај родителите и кај децата.

Меѓутоа, ако вашето дете изгледа и звучи невообичаено луто и разочарано, треба да разговарате со нив. Ако она што тие го бараат е разумно, можете да размислите за тоа да се предомислите. Да, треба да ги научите вашите деца на дисциплина, но исто така треба да можете да ги слушате нивните потреби.

6. Постојат поефикасни начини да се каже не, отколку само да се каже „не“.

Цврсто користењето на зборот „не“ без друго објаснување може да го натера вашето дете да ви замери. Мора да пронајдете алтернативни фрази за да му објасните на вашето дете зошто не може да го имаат она што го сакаат, кога тоа го сакаат. На пример, ако постојано ве мачат за бонбони, наместо да кажете „не“, можете да им понудите поинаков десерт што е здрав за нив. Со објаснување дека бонбоните ќе им ги уништат забите, тие ќе знаат да не ги бараат постојано.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

6 Тајни на јапонскиот образовен систем што ги подготвуваат децата за успех во животот

5 Грешки што веројатно ги правите кога се расправате со вашиот партнер