во ,

12 Знаци дека една личност нема да дозволи да ја манипулираат и искористуваат

Повеќето од нас го поврзуваат зборот „себичен“ со непријатна личност која размислува само за себе. Но, психолозите тврдат дека да се биде себичен е всушност корисно во некои ситуации. На пример, кога треба да ги ставите луѓето на нивното место кога ќе претераат. Еве ги карактеристиките на однесувањето на здравиот егоист кој може да ги заштити личните граници.

Се прифаќаат такви какви што се, но ги имаат во предвид своите несовршености

Не се обидуваат да им се допаднат на другите луѓе

Тие ја објаснуваат својата гледна точка мирно и јасно

Не се срамежливи кога станува збор за нивното мислење

Можат да кажат „не“ доколку нечија молба се пркоси со нивниот интерес

Не патат од чувство на вина

Не даваат ветувања

Не зависат од манипулаторски трикови

Тие не се расејуваат од споредните задачи

Не обрнуваат внимание на лоши критики

Ги ставаат напорните луѓе таму каде што им е место

Никогаш не го забораваат детето во нив

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 Работи кои сите ги користат без да се посомневаат дека е време да ги фрлат

12 Работи кои ги учиме кога ќе влеземе во 30-тите, низ илустрации