во ,

10 Илустрации кои ќе ви помогнат секогаш да си кажете што мислите, без да ги нарушите добрите односи


Сите секојдневно сме растргнати помеѓу опциите дали гласно да го кажеме она што го мислите или сепак да премолчиме за да ги зачуваме добрите односи.

Сепак, постојат начини на кои може да постигнете баланс. На тој начин ниту вие ќе потиснувате емоции, ниту другата страна ќе се најде повредена.

Советите низ забавни илустрации функционираат со партнерот, колегите, шефот, децата, пријателите…

1. Избегнете ги зборчињата кои генерализираат – секогаш и никогаш само ви одмагаат.

2. Бидете попрецизни во договорите.

3. Кажете „и“ наместо „но.“

4. Поставувајте поопширни прашања кои не може да завршат со само едно обично „да“ или „не“? Поттикнете комуникација со прашањата каде и кога?

5. Не напаѓајте. Бидете отворени за заедничко решавање на проблемите, иако можеби не се лично ваши.

6. Негативните одбивања заменете ги со позитивни.

7. Започнете ги молбите со „би ви бил/а благодарен/на ако…“

8. Не ги одбивајте туѓите идеи без мотивација.

9. Кажете „не сега“ наместо сувопарно „не.“

10. Поврзете се со другата личност користејќи „ние“ наместо „јас.“

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

30 Најкатастрофални невестински фустани кои ќе го уплашат секој младоженец

10 Магични гратчиња во Италија кои ќе ве остават без зборови