во , ,

7 Напуштени места во Германија кои би требале да ги посетите

Едноставно, понекогаш временските услови доведуваат до напуштање на некои замоци, згради, болници и слично. Има такви места и во Германија, и иако повеќе не се одржуваат со човечки раце, не значи дека не вреди да се посетуваат.

Замокот Двасиден, Сасниц

Од прекрасната градба а во која живееше банкарот Адолф фон Хансеман на островот Руген, на брегот на Балтикот, денес остануваат само урнатини. Изграден од песочник, гранит и мермер, замокот бил еден од најлуксузните градби во своето време. По Втората светска војна, тука живееја бегалци, а во 1948 година, за жал, беше миниран бидејќи им беа потребни неговите тули. Од тогаш, замокот започна да го зафаќа природата.

Спа хотел, Зипендорф, Шверин

Сакајќи да го поттикне туризмот, овој хотел е изграден во 1910 година на езерото Шверин. Неговата сопственост и намена, сепак, брзо преминаа од рака на рака, и од 1990 година се испразни и се наоѓа на националната листа на заштитени историски места. Имаше неколку обиди да се оживее, од идејата за реновирање, па дури и уривање на хотелот и изградба на станбена зграда на негово место, но ништо од тоа не се оствари.

Затвор Хоеншонхаузен, Берлин

Овој затвор, управуван од озлогласената источногерманска тајна служба Штази, беше вистинско место на ужас. Самите затвореници беа принудени да изградат 60 ќелии без прозорци, кои беа опремени само со кревет и дрвена кофа. Вкупно дваесет илјади политички затвореници поминаа низ затворот, а денес тој служи како меморијален центар.

Да останеме уште малку во главниот град. На Теуфелсберг има поранешна станица за прислушување со пет радарски куполи. Ридот е направен вештачки, од урнатините на Втората светска војна, и денес се користи за културни настани и нуди многу простор за секој што се занимава со уметност на графити.

Бања Грабоу, Ораниенбург

Џорџ Клуни и Мет Дејмон го посетија ова место, но не од здравствени причини, но тука го снимија филмот „Monuments Men“. Од 2005 година, германско здружение упорно се залага за обновување на бањата, основана од германскиот Црвен крст во 1896 година. Меѓутоа, ако се обнови наскоро, ова бања ќе стане едукативен центар за деца и млади.

Пулмонален санаториум, Белиц

„Дас Алпенхаус“ е една од 60-те згради на поранешната клиника за туберкулоза во Бранденбург. Сепак, на крајот на Втората светска војна изгоре во пожар, а денес целиот комплекс е обвиткан во зеленило. Во меѓувреме се реновирани многу други згради од комплексот, а има и интересна патека која води до таму.

Воена база Винсдорф, Зосен

Околу 11 километри од обиколницата води низ поранешната воена база, изградена уште во 1910 година за потребите на царската армија. За време на нацизмот, оваа област била користена од германската армија, а по 1945 година, областа била окупирана од советската армија. Денес, ова место го посетуваат околу 20 илјади луѓе годишно.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

12 Лоши навики за кои веруваме дека се добри

Бразилски начин: Контроверзен метод за решавање на работите кој звучи многу познато