во ,

15 Невројатни факти за неверојатните Таугер луѓе: На некои мажи им е дозволено само една камила по разводот

Ако не знаете на што да помислите кога ќе го слушнете зборот „Туарег“, овој текст е дефинитивно за вас. Порчитајте неколку факти за овие неверојатни луѓе.

 • Луѓето од Туарег се голема етничка група и немаат своја земја. Тие живеат на териториите на неколку земји во Северна и Западна Африка, вклучувајќи ги Мали и Алжир, а исто така и во пустината Сахара.
 • За нив се верува дека се многу храбри луѓе кои не се плашат од препреки, затоа автомобилот Volkswagen Touareg го доби своето име.
 • Луѓето Туарег традиционално носат облека во индиго боја, затоа понекогаш ги нарекуваат „сините луѓе“.

 • Во општеството Туарег жените се многу почитувани, тие го наследуваат добитокот и имотот, можат да побараат развод, па дури и да ги избркаат своите поранешни сопрузи надвор од домот. Многу често, камилата е единственото нешто што му следува на мажот по разводот.

 • Родителите и нивните деца  живеат во шатор што го носи името на  жена која го поседува.
 • Главната причина зошто жените се толку важни во општеството Туарег е затоа што се верува дека се потомци на кралица Тин Хинан. Според легендата, таа ги обединила племињата и станала мајка на народот Туарег.
 • Се смета дека мајчината крвна линија е помоќна, затоа мажите не им ги оставаат своите работи на сопствените синови, туку на синовите на нивните сестри.

 • Жените Туарег имаат многу слобода и предности. За разлика од жените од другите муслимански општества, тие не го кријат своето лице во јавност.
 • Жените не работат во пустина и не пасат добиток, тие само ја собираат жетвата.

 • Мажите Туарег мораат да носат шал што им го покрива лицето цел живот. Шалот ги штити од песочните ветрови на пустината Сахара и е симболи на нивниот идентитет.
 • Фактот дека ги покриваат лицата и ги држат очите отворени има значење: тие веруваат дека тоа е заштита од зли духови.

 • Се смета за многу некултурно ако мажот  јаде пред жена што не му е партнерка. Мажите исто така не можат да јадат пред свекрвите. Ако тоа случајно, се случи, мажот треба да и сврти грб на свекрвата и да заврши со јадење.

 • Луѓето Туарег веруваат дека кога детето ќе се роди, тој или таа сè уште има многу силна врска со светот на духовите. За да се прекине врската, една недела по раѓањето на детето му се дава тајно име на јазикот Тамашек. И во џамија, на детето му се дава арапско име од Куранот.

 • За да го привлече вниманието на една девојка, мажот треба да има талент за пишување поезија и да пишува песни за жената што му се допаѓа.

 • Една од најважните церемонии во животот на народот Туарег е пиење чај. Постојат многу  правила и ритуали во врска со тоа. Тие пијат чај после секој оброк, а тоа е знак дека е време да дремнете.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

5 Вештини што секое дете треба да ги научи за да стане одговорна личност

23 Фотографии докажуваат дека водата мие сѐ, особено ако е под голем притисок