во

15 Кул факти кои ќе ви помогнат да ја подобрите вашата општа култура

Не можеме да знаеме сè на светот, но тоа не не спречува да се стремиме да добиеме нови забавни информации. Така ги прошируваме нашите хоризонти, можеме малку да ја промениме перцепцијата на светот или само да кажеме кул факт кога комуницираме со другите.

На аукција во 1915 година, Сесил Чаб го купил Стоунхенџ како подарок за неговата сопруга. Но, таа сакала нејзиниот сопруг да купи столици.

Ајкулите се постари од прстените на Сатурн.

Здравото човечко уво произведува звук како одговор кога се примаат одредени фреквенции. Ова се нарекува отоакустична емисија и се користи за тестирање на слухот на новороденчињата.

На Земјата има повеќе дрвја отколку што има ѕвезди во Млечниот Пат.

Лос може да нурне до 6 метри под вода во потрага по храна.

Лебот Ciabatta бил измислен во 1982 година.

Пчелите им кажуваат на своите пријатели за добрите цвеќиња во близина со танцување.

Мидите имаат многу очи, до околу 200.

Во Исланд нема комарци. Климата таму е толку променлива што инсектите едноставно немаат време да го живеат целиот свој мал животен циклус.

Пченката испушта вода во воздухот. 4.046 квадратни метри од ова растение може да ослободи до 15.000 литри вода дневно и да го зголеми нивото на влажност.

Најголемата пирамида во светот е во Мексико, а не во Египет. Големата пирамида во Чолула е поголема од Големата пирамида во Гиза.

Во антички Рим постоел аналог на соја сос – гарум. Главно се правел од ферментирана риба. Освен што бил зачин, се користел и како лек.

Во текот на ноќта, колибрите одат во состојба на скаменување.

Тоа го прават секоја вечер: ја намалуваат телесната температура и отчукувањата на срцето од околу 1.000 отчукувања во минута се намалуваат на помалку од 100. Освен тоа, овие птици речиси ги „исклучуваат“ бубрезите за да не умрат од дехидрација.

Изоамил ацетат е хемикалија која им дава вкус на бананите. Го испуштаат и пчелите кога покажуваат агресија.

Затоа, ако на едно место има многу гневни пчели и случајно се најдете во нивна близина, веројатно ќе намирисате банани токму пред инсектите да ве нападнат.

Забите на коњот се менуваат во текот на животот. Изреката „Не гледај во забите на подарок коњ“ најверојатно настанала затоа што забите на коњот можат да ја кажат неговата возраст.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

16 Убави жени чии години се вистинска мистерија

10 Урнебесни фотографии докажуваат дека некои луѓе едноставно не ги следи среќа