во ,

Научници „преведоа“ пајакова мрежа во музика и сметаат дека тоа може да им помогне да „комуницираме“ со пајаци

Вистинското прашање е зошто, но експериментот е интересен и резултатот исто така.

Научници од САД успеаја да ја „преведат пајаковата мрежа во музика“, за која експертите веруваат дека можеби ќе им дозволи на да „разговараат“ со пајаци.

Музиката беше составена со употреба на фреквенции на вибрирачка мрежа, со различни фреквенции на звук од одделни жици. Ова беше постигнато со скенирање на пајакова мрежа со ласер, фаќање на 2Д пресеци пред употреба на компјутерски алгоритми за реконструкција на 3Д мрежата.

Ова доведе до тоа тимот да создаде музички „ноти“, кои потоа ги комбинираа во модели, засновани на 3Д структурата на мрежата,генерирајќи мелодии за кои научниците велат дека можат да овозможат комуникација меѓу видовите.

Подолу можете да го преслушате морничавиот, но сепак зачудувачки звук од пајакова музика:

Главниот истражувач на проектот, д-р Маркус Буелер, го даде следното објаснување во изјавата:

Пајакот живее во средина на вибрирачки жици. Тие не гледаат многу добро, па го чувствуваат својот свет преку вибрации, кои имаат различни фреквенции.

Овие вибрации може да се појават кога пајакот протега свилена жичка за време на процесот на градење мрежа или кога мрежата се движи од ветер или заробена мува, дозволувајќи им на пајаците да добијат важни информации.

Булер верува дека овој развој може да обезбеди „нов извор за музичка инспирација што е многу различен од вообичаеното човечко искуство“. Исто така, се надеваме дека ќе се добијат нови сознанија за 3Д-архитектурата и конструкцијата на мрежите.

Булер вели:

Околината за виртуелна реалност е навистина интригирачка затоа што вашите уши ќе соберат структурни карактеристики што може да ги видите, но не веднаш да ги препознаете. Слушајќи и гледајќи истовремено, навистина може да започнете да ја разбирате околината во која живее пајакот.

Тимот е заинтересиран да научи како да комуницира со пајаци користејќи го нивниот сопствен јазик. Тие имаат снимено мрежни вибрации што се создаваат кога пајаците вршат различни активности.

Сега се обидуваме да генерираме синтетички сигнали за во основа да зборуваме на јазикот на пајакот. Ако ги изложиме на одредени модели на ритми или вибрации, дали можеме да влијаеме на тоа што го прават и дали можеме да започнеме комуникација со нив? Тоа се навистина возбудливи идеи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

5 Грешки што веројатно ги правите кога се расправате со вашиот партнер

Што може да се случи со вашиот мозок и тело ако престанете да користите мобилен телефон