во

Како да избегнеме 8 суптилни опасности кои нѐ „демнат“ на плажа и во водата

Секој знае дека не можете да пливате кога сте пијани и за време на невреме, дека опасните животни понекогаш можат да се најдат во морињата и океаните и дека силните бранови можат да ве одведат далеку од брегот. Сепак, постојат и скриени закани за кои луѓето понекогаш дури и не знаат.

1. Жив песок

Работите не функционираат како во филмовите, така што една личност не може да биде целосно проголтана од жив песок. Може да се заглави до половина, а релно потребна е огромна сила за да се извлечат надвор. Вистинската опасност е дека лицето кое е заглавено може да биде покриено од прилив на бран и да се удави. Ова е особено опасно за децата. За да се спасите треба да се завртите на грб и да легнете, на овој начин тежината е рамномерно распоредена и ве турка на површина.

2. Медуза

Запомнете дека не треба да се играте со медузи затоа што можат да ви остават сериозни повреди. Исто така не треба да се пипкаат и кога се мртви бидејќи сѐ уште има отров. Иако една медуза нема да ви наштети многу властите известуваат кога во водата има премногу медузи и тие предупредувања треба да се почитуваат.

3. Прекрстени бранови

Прекрстените бранови се ретки и убави колку што се опасни. Тие настануваат кога струјата ја води водата во една насока, а ветрот во друга. Ваквите бранови се опасни и за бродовите и за луѓето, тие се движат со голема брзина и вие можете да бидете однесени од брегот или да се удавите.

4. Песочни инсекти

Разликуваме 3 типа: раковидни кои високо скокаат, песочна мува и бразилска земјена болва. Раковидните не им нанесуваат штета на луѓето. Мувите можат да бидат непријатни. Тие сакаат влажни места и алги фрлени на плажа. Тие се активираат во вечерните часови и во текот на ноќта. Каснување од таков инсект предизвикува чешање, црвенило и блага болка. Главниот проблем е што тие не летаат сами. Ако ве каснала една мува, нејзините роднини наскоро ќе се појават, а неколку десетици каснувања лесно ќе расипат еден одмор.

Бразилската земјена болва е посериозна закана. Ако машките само касаат, женките ќе навлезат во кожата за да ги положат своите јајца. И ова може да предизвика болест саркоспилоза или тунгиаза. Овој инсект се наоѓа во тропските и суптропските региони во светот.

Најдобар начин да се избегне средба со овие суштества е да се избегне одење бос на алги или на песок доцна во ноќта кога станува студено. Покрај тоа, нема да биде излишно да се користат специјални чевли за пливање.

5. Проток

Брзината на таквата струја е голема – ако некое лице влезе во вода, ќе се носи директно во морето. Овие “ходници” обично се тесни и безопасни, но можат да бидат широки до 25 m, а должината обично не надминува 24 m. Не влегувајте во вода под никакви околности (особено ако не можете да пливате). Ако заглавите не пливајте кон брегот туку странично за да излезете од него. Веднаш штом ќе почувствувате дека нема струја, можете да се вратите на копно.

6. Бранови кои паѓаат на песокот

Убава, но опасна појава е кога брановите се пробиваат со сила на песокот. Таквите бранови понекогаш се многу силни: тие можат да ги однесат луѓето во вода или да ги турнат на земја. Ова може да резултира и со скршени коски. Значи, не вреди да се гледаат брановите на самиот брег, туку малку на далечината.

7. Ако пливате, а брановите ве покриваат

Кога морето е грубо, генерално не се препорачува пливање, но малкумина се запрени со ова. Треба да се нурнете под бранот, држејќи го носот со раката. Ако се обидете да се борите против големи бранови, можете да проголтате вода и да испаничите. Погледнете назад кога пливате кон брегот. Секогаш кога ќе видите голем бран како доаѓа, нуркајте под него.

8. Доколку завршите на отворено море

За да спречите хипотермија, треба да се опуштите, додека ги движете рацете и нозете што е можно помалку, и да ја преземете позицијата на ембрионот: како да седите на вода, гушкајќи ги колената. Колку повеќе вашето тело е над водата, толку помалку топлина ќе изгубите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 луѓе кои претвораат во уметност сѐ што ќе допрат

8 примери за тоа како нашата возраст го менува начинот на кој се чувствуваме за есента