во ,

Жените во во праисторискиот период биле многу повеќе отколку што се веруваше, според најновите истражувања


Луѓето започнале да ловат пред повеќе од 2 милиони години и додека мажите активно учествувале, истражувањата сугерираат дека биле вклучени и жени. Всушност, експертите пронајдоа докази кои укажуваат на тоа дека улогата на жената во праисторискиот лов можеби многу поистакната отколку што досега верувавме.

Општото верување може да биде лага

Антрополозите одлучија да откријат кој ловел повеќе во праисторијата и дали и жените биле дел од тоа, спротивно на популарното верување. Тие проучувале древна гробница стара 9000 години во Перу, наречена Виламаја Патјкса и коскените структури откриени таму.

Жените почнувале со лов како тинејџерки

Меѓу остатоците на другите ловџии имало остатоци од 17-19-годишни жени. Алатки за лов биле пронајдени околу нив. Според тоа како биле пронајдени алатките жените најверојатно ги носеле во кожна чанта.

Нивните траги биле пронајдени низ Америка

Врз основа на нивните откритија и доказите што веќе постојат, истражувачите виделе модел и прегледале неколку други погребни места во Америка. Откриле 429 лица од 107 места, од кои на 27 им бил определен полот. Изненадувачки, 11 од нив биле жени ловци.

Ловот не бил само за мажи

Експертите заклучиле дека жените активно учествувале во лов во праисторијата. Нивниот придонес не бил ограничен само на основно ниво. Всушност, според нив, ловот бил прилично неутрален по пол, бидејќи се проценува дека процентот на жени ловци е од 30 до 50%.

Доказите секогаш беа таму

Според истражувачите кои не биле дел од студијата, доказите за праисторискиот лов на жени отсекогаш постоеле, но никој не зборува за тоа. Откако нивните бебиња станувале посамостојни, жените се приклучувале на ловот. Ова ја носи дебатата за „родовите улоги“ на едно ново ниво.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

6 Примери за тоа како некој само ве залажува наместо искрено да се извини

7 Работи што треба да престанеме да им ги кажуваме на мажите, низ илустрации