во ,

5 Парадокси кои ќе му овозможат на вашиот мозок добро да се забавува

Логиката и здравиот разум се наши најдобри алатки за решавање проблеми во нашите глави, помагајќи ни да го најдеме најдоброто решение што ќе нè доведе до најдобри резултати.

Меѓутоа, кога станува збор за парадокси, овие дилеми ги тестираат нашите умови, бидејќи нивните решенија повеќе личат на лавиринт што нè води до коренот на проблемот.

1. Парадоксот на гаврани

Ова е познато и како „Парадоксот на Хемпел“, затоа што го предложи филозофот Карл Хемпел. Неговата цел беше да докаже дека, кога настаните се совпаѓаат со текот на времето со условите на теоријата, нашата доверба во оваа теорија се зголемува. За да го илустрира својот аргумент, тој даде пример: „Сите гаврани се црни“.

Ако испитаме милиони гаврани, ќе видиме дека сите тие се црни. Значи, ќе се потпираме сè повеќе на фактот дека теоријата што вели: „Секој гавран е црн“ е вистинска изјава. Кога набудувате црвено јаболко, бидејќи не е црно, „не е како гавран“, убедувањето дека сите гаврани се црни станува посилно.

2. Парадоксот на Епименидис

На античкиот грчки остров Крит, човек по име Епименидис од Кносос рече дека сите Критјани биле лажговци. Се чини како едноставна изјава, но ако беше вистина дека Криќанец е лажливец, тогаш Епименидис, кој исто така е од Крит, не би ја кажувал вистината.

И во спротивно, ако би било лажно дека сите на островот биле лажливец, изјавата на Епименид ќе била вистина. Но, бидејќи тој бил Криќанец, ќе мора да се смета за лага.

3. Парадокс на дедо

Оваа дилема е позната и како парадокс на патувањето низ времето и ја предложи авторот на научна фантастика Рене Барџвел во 1944 година во неговиот роман „Future Times Three“. Во него, тој замислува дека човекот патува во минатото и го убива неговиот дедо, таткото на неговиот биолошки татко.

Следејќи го ова, ако неговиот дедо умрел во минатото, тогаш тој никогаш не би можел да биде зачнат, но во овој случај не би знаеле кој би можел да го убие неговиот дедо. Друга опција е дека дедото би преживеал, што овозможува патникот да биде зачнат и сл.

4. Парадоксот на близнаци

Овој беше предложен од Алберт Ајнштајн да ја објасни теоријата на релативност, утврдувајќи дека мерењето на времето не е апсолутно бидејќи зависи од движењето и перспективата на гледачот. Парадоксот се однесува на приказната за 2 близнаци. Еден би бил пратен на вселенско патување со голема брзина, а другиот би останал на Земјата 20 години.

Предвидувањата утврдуваат дека близнакот кој останува дома ќе старее побрзо, благодарение на временската дилатација. Со други зборови, тој ќе сфати дека времето поминува побавно. Затоа, близнакот кој заминал со вселенскиот брод ќе се врати помлад затоа што патувал со поголема брзина ќе му се чини дека времето поминало побрзо. И сето ова е благодарение на фактот дека времето е релативно.

5. Парадоксот на Хилберт на Гранд хотелот

За да ги објасни парадоксалните факти во рамките на концептот за бесконечност во математиката, Хилберт ја искористи приказната за 2 големи хотелиери кои се стремат да го изградат најголемиот хотел во светот. На прашањето колку соби ќе имаат, тие заклучија дека ако некој изгради хотел со повеќе сместувања, нивните наскоро ќе престанат да бидат најголеми во светот. Затоа, тие решија да изградат хотел со бесконечен број соби.

Со отворањето на бесконечниот хотел, сите сакаа да останат таму, па нејзините бесконечни соби беа окупирани од бесконечни гости и немаше простор за повеќе луѓе. За да го надминат ова, без да ги остават посетителите без просторија, тие ги замолија своите клиенти да го додадат бројот 1 во нивната соба и да се преселат во тој нов број на соба. Гостинот од собата 1 се пресели во собата број 2. Оној од собата 2 се пресели во собата број 3 и сл. На овој начин, сместување број 1 беше на располагање.

Нешто подоцна, безброј гости пристигнаа, и, уште еднаш, немаше проблем да се сместат. Гостите биле замолени да ги помножат своите соби со 2 така што сите ќе окупираат парен број на соба. Резултатот е во тоа што бесконечните гости ќе ги окупираат бесконечните непарни броеви.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

16 Фотографии кои докажуваат дека луѓето во Кина немаат поим што носат

7 Тајни пораки што уметниците ги оставиле во своите слики, само за внимателните набљудувачи