во

5 знаци кои покажуваат дека луѓето започнале да еволуираат прилично брзо

Почнувајќи од нашите очи до коските во нозете, почнавме да се развиваме со многу поголема брзина, отколку што претходно очекуваа научниците. Овие промени се оние што ги сметаме здраво за готово и за кои можеби не сме ни свесни. Всушност, тие се знаци кои покажуваат дека не престанавме да се развиваме. Дури и нашиот мозок се намалува, што покажува значителна трансформација од порано.

1. Имаме дополнителна артерија во нашата рака.

Научниците видоа една артерија во раката што започна да се појавува кај помодерни возрасни во споредба со возрасните од крајот на 19 век. Оваа артерија се нарекува „Медиан“ и порано била онаа која снабдува крв во раката и подлактицата на бебето додека е во матката, но таа исчезнува во зрелоста.

Сепак, има повеќе од неколку случаи кога оваа трета артерија не исчезнала и некои луѓе ги имаат сите 3. Оваа еволуција веројатно ќе продолжи да се појавува кај луѓе родени 80 години од сега и средната артерија може да стане честа работа во нашата подлактица.

2. Бебињата се раѓаат без умници.

Нашите тела станаа помали, во споредба со нашите предци, а бебињата се раѓаат со помали глави. Ова е веројатно затоа што големината на карлицата кај жените исто така станува сè помала.

Ова е уште еден знак на микроеволуција. Бидејќи бебињата се раѓаат со помало лице и помали вилици, тоа значи дека има помалку простор за заби. Значи, се повеќе и повеќе бебиња се раѓаат без умници. Покрај ова, некои бебиња се раѓаат дури и со дополнителни коски во нозете и стапалата.

3. Почнуваме да созреваме побрзо.

Имањето поголема моќ над нашите избори е еден од факторите кои придонесуваат за побрза еволуција. Изборите како брак и раѓање деца подоцна во животот или избор на брак со некој од другата страна на планетата итн. Може да влијаат на нас повеќе отколку што сме свесни.

Исто така, луѓето со помала големина на телото почнуваат да созреваат порано. Ова се смета за широко распространета еволуција како резултат на намалувањето на смртноста кај помладите луѓе, што е сето тоа благодарение на подобрата медицинска и хигиенска нега.

4. Нашиот мозок се намалува.

И покрај тоа што нашиот мозок почнува да се намалува, тоа не значи дека ќе бидеме помалку паметни. Напротив, на ова се гледа како на еволутивна предност. Бидејќи нашето тело станува сè помало во споредба со нашите предци, тоа значи помалку простор за мозокот.

Исто така, помалиот мозок покажува дека постои зголемена толеранција и дека сме помалку агресивни отколку во минатото. Ова може да се смета за припитомување. Исто како и животните што ги припитомивме (како кучиња и мачки), постојат различни физички карактеристики што доаѓаат заедно со ова. Една од нив е намалена големина на мозок.

5. Пиеме млеко дури и како возрасни.

Пред илјадници години, луѓето не можеле да пијат млеко по детството и затоа што немале генетска мутација што ќе им овозможи да пијат сурово млеко.

Ензимот што им помага на бебињата да варат млеко го снемувало откако ќе пораснат во возрасна личност и тоа значело дека повеќето луѓе биле нетолерантни на лактоза. Сепак, денес, 35% од луѓето ширум светот (претежно оние со европско, африканско и евроазиско потекло) можат да пијат млеко, дури и како возрасни, без да имаат вознемирен стомак.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 Интригантни места кои беа пронајдени благодарение на „Гугл мапс“

Маж успешно ослабна 60 кг без строги диети и сега ни открива како го стори тоа