во ,

Што може да се случи со вашиот мозок и тело ако престанете да користите мобилен телефон


Ги допираме нашите мобилни телефони во просек по 2.617 пати на ден. Можете да одречете или да признаете дека сте зависни, но улогата што ја игра овој уред во нашиот живот е огромна. Сепак, интересно е да се размисли како би било кога еден ден ќе се разбудиме без телефон. Можеби нашите денови ќе се променат на подобро или сепак не.

1. Можеби ќе почувствувате страв за тоа што не го користите вашиот телефон.

Луѓето со зависност од паметни телефони можат да се чувствуваат подепресивно и луто, се вели во една студија. Обидете се да се сетите  како сте се чуствувале кога сте го заборавиле вашиот мобилен телефон дома, а веќе сте заминале на работа. Вие би можеле да го доживеете истото ова чувство на вознемиреност.

Овој случај се нарекува номофобија. Во суштина, тоа е психолошка состојба кога луѓето имаат страв да бидат одделени од нивниот мобилен телефон.

Исто така, може да доживеете номофобија кога уредот е исклучен. Симптомите се:


  • Анксиозност, страв, паника, осаменост
  • Респираторни потешкотии, треперење
  • Потење
  • Дезориентација
  • Тахикардија

Се зависи од тоа колку брзо ќе можете да се ослободите од номофобијата, но тоа обично се случува постепено. Некои луѓе се прилагодуваат многу брзо на ситуацијата, но на некои им треба долго време за да го победат стравот.

2. Може да доживеете „ефект на повлекување“.

Симптомите на повлекување се поврзани со зависност. Кога сте оддалечени од нешто од што сте зависеле, може да доживеете промени во расположението и однесувањето. Истиот ефект се случува кога не можете да го користите вашиот телефон, но тоа се случува само на почетокот.

Ситуацијата може да стане неподнослива за луѓето кои играат игри на нивните мобилни телефони. Тие го зголемуваат допаминот, така што се чувствувате наградени и вашата самодоверба е зголемена. Кога ви недостасува ова, тоа може да ги направи симптомите на повлекување многу посилни.

3. Почнувате да ја цените едноставноста на модерната технологија.

Се навикнуваме да користиме  работи многу брзо. Не толку одамна, не размислувавме за безконтактно плаќање и ги носевме сите наши пари со нас. Сега ви треба само еден телефон, а не огромен паричник.

Тоа е многу корисно и го олеснува вашиот живот. Во моментот кога ќе бидете одделени од вашиот телефон, може да започнете да ги анализирате работите и да ја видите предноста на паметните уреди.

4. Почнувате да се чувствувате олеснети.

По борбата со зависност, има награда. Олеснување доаѓа кон вас. Да, можеби се чувствувате изолирани за прв пат, но потоа ќе се навикнете на овие нови услови. Еден човек направи експеримент и остана една недела без телефон, и на крајот на искуството тој рече: „Дали бев навистина изолиран? Или само ја враќав контролата над мојот живот? “

Почнувате да се фокусирате на работи што ви се навистина важни, а читањето книги и весници носи огромно задоволство во вашиот живот.

5. Почнувате да спиете подобро.

Нашите мозоци се многу чувствителни на светлина, а силната светлина од паметните телефони го одложува производството на мелатонин. Како резултат, недостаток на мелатонин може да го отежни спиењето. Кога ќе престанете да го користите мобилниот, вашиот сон може да се нормализира.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Научници „преведоа“ пајакова мрежа во музика и сметаат дека тоа може да им помогне да „комуницираме“ со пајаци

Времето застанало за нив – Ѕвезди кои годинава полнат 40 години, а изгледаат подобро отколку во младоста