во ,

Правилото од 2 часа е тајната која Ајнштајн ја користел и еве како може да започнете да ја практикувате уште денес

Денес, некои сметаат дека поминатото време „не правејќи ништо“ е непродуктивно, но искуството на големите умови и истражувањата го докажуваат токму спротивното. Алберт Ајнштајн сакал да фантазира и да си замислува како сурфа на лесен и брз бран, но за него бранот се чинел замрзнат, што на крајот го натерало да ја создаде познатата теорија за релативност. Чарлс Дарвин исто така го практикувал овој метод и го користел својот таканаречен „патен правец“ за да се навлезе во сопствените мисли и длабоко да размисли.

За оваа цел, денес ви претставуваме ефективни техники наменети за личен развој, при што ќе откриете како со само 2 часа неделно, може драстично да го промените вашиот живот.

Ајнштајн измислил „експерименти со размислување“

Алберт Ајнштајн имаше многу вакви експерименти со размислување. На пример, за неговата општа теорија за релативноста, тој спровел имагинарни експерименти што се состоеле од личност да падне од покрив и да ги забрзува лифтовите. Неговите најпознати теории, кои ја создадоа основата на модерната физика, беа само дел од неговата имагинација!

Многу лесно може да го следиме примерот на Ајнштајн и да создадеме експерименти во нашите глави, така што ќе ги замислиме сите можности и последици од една ситуација, прашувајќи се себеси: „Ако го сторам тоа, што ќе се случи?“

Дозволете му на вашиот ум да „талка“

Направете повеќе време да застанете, да размислите и да анализирате каде сте во животот, да откриете дали сте задоволни со своите цели и да идентификувате кои се вашите идни планови – а потоа едноставно дозволете си да фантазирате. Ова може да ве направи попродуктивни кога сте принудени да се справувате со нестандардни ситуации или да создавате креативни идеи, тврди Фиона Кер од Универзитетот во Аделаида.

Поставете си прашања

За некои луѓе, поминувањето 2 часа на Фејсбук се чини нормално, но издвојувањето 2 часа на ден за размислување е премногу. Можете да земете пенкало и тетратка и да одговорите на неколку прашања како што се: „Кои цели ги имам или немам постиганто?“, „Може ли да го забрзам процесот на постигнување на моите цели?“, „Дали се чувствувам инспирирано?“ или „Каде се гледам себеси во наредните 6 месеци?“

Одете на прошетка и уживајте во природата

Шетањето сами во парк е одличен начин да размислиме темелно за работи за кои обично немаме време. Според истражувањето, времето поминато во природа е исто така одлично за психичкото здравје, ја зголемува креативноста и го зајакнува решавањето на проблемите.

Напишете си себеси писмо

Пишувањето писма е многу терапевтско. Тоа е одлична алатка за интроспекција бидејќи така ќе имате можност да ги набудувате сопствените мисли и чувства (како раскажувач и како слушател), да донесувате нови неочигледни заклучоци и да погледнете во минатото и во иднината.

Истражувањата од Нортвестерн универзитетот покажаа дека запишувањето на вашите мисли и размислувања за далечната иднина е многу покорисно отколку да не го сторите тоа. Ова може да ве натера да согледатењ што треба да се стори за да ги постигнете своите цели и да се придржувате кон тоа.

Бонус: 2 часа неделно е вредна инвестиција

Новинарот Зат Рана, спроведе експеримент практикувајќи го „2-часовното правило“ засновано врз навиките на успешните научници и филозофи и призна дека тоа му дало одлични резултати.

Секоја недела поминувал 2 часа длабоко размислувајќи. Подоцна сподели дека тоа го зајакнало неговиот ум и дека само 2 часа неделно било малата цена која ја платила за толку вредна награда. И, тоа е дефинитивно подобра инвестиција во времето отколку да „висиме“ на социјалните медиуми!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

12 Слатки моменти кои ќе ви измамат насмевка на лицето и ќе ви го разубават денот

8 причини зошто Џејсон Момоа е можеби најсовршениот маж на светот