во ,

8 Tипови на иритирачки колеги кои би сакале да ги избегнете

Во канцеларија, различни типови на луѓе мораат да коегзистираат едни со други. Некои од нив можат да станат ваши блиски пријатели, додека други ќе останат на ниво на „здраво“ и „збогум“ со вас. И ова е нормално, затоа што сите сме различни и сите имаме свои навики и погледи на животот. Не можете да ги задоволите сите, но ако знаете како да избегнете конфликти со некои ваши проблематични колеги, може да се наречете професионална личност која може да работи под притисок.

Озборувач

Типичниот озборувач е ласкав и дружељубив. Овој тип на личност инспирира доверба, вешто ги манипулира другите за нивна лична корист и шпекулира со добиените информации. Често, оваа личност собира озборувања и зборува за други колеги.

Конзервативец

Ваков вработен е секогаш против какви било новини во канцеларијата, одделот или компанијата како целина. И ако се вклучени нивните директни одговорности, оваа личност ќе мрмори и ќе протестира.

Незадоволен

Можеби честопати ќе ги слушнете како велат: „Тоа не е моја работа“, „Зошто да го сторам ова?“ Или „Не ми плаќаат за ова“ итн. Тој став ги уништува вкупните перформанси затоа што брзо ги свртува кохезивен тим во дисфункционална група на поединци. Вработен од ваков тип никогаш нема да стори ништо над нормата или малку повеќе од она што се бара од нив. Друг недостаток е што ги демотивираат другите вработени со нивното вечно незадоволство.

Најпаметен

Обично, тие се фалат со фактот дека тие се „најстарите“ вработени во компанијата. Самопочитта на овие луѓе обично е многу висока затоа што, според нив, скоро целиот управен одбор некогаш поминал низ нивните професионални раце. Тие навистина веруваат дека тие се најважните и најинтелигентни работници и дека секој треба да го земе предвид нивното мислење, бидејќи тие точно знаат што е најдобро.

Типичен скржавец и пијавица

Можете лесно да го препознаете овој тип. Тие се оние кои никогаш не даваат пари за родендени на други луѓе, но секогаш се среќни да се почестат со бесплатни деликатеси и пијалоци.

Вечна жртва

Работниот ден штотуку започна, но овој тип на соработник е веќе уморен. Тие скоро никогаш не ви кажуваат добра вест, но тие се подготвени цело време да лелекаат за своите проблеми на работа и во нивниот личен живот. Тие носат само негативна енергија во тимот. Ако разговорот со ваква личност предизвикува да сакате да плачете, тоа значи дека нивната цел е постигната.

Манипулатор

Тие манипулираат со други луѓе само за нивна корист. Ако чувствувате емоционален притисок или се чувствувате како да работите туѓа работа, најверојатно ве изманипулирале.

Мрзливецот

Ова е личност која бесрамно ќе им избега на своите должности додека целиот тим работи напорно. Овој вработен е мрзлив, пасивен, молчи на состаноци, нема нови идеи и избегнува каква било можна работа. Честопати, нивните колеги искрено не разбираат како овие луѓе сè уште можат да успеат да останат вработени во компанијата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

18 Смешни фотографии покажуваат како татковците гледаат телевизија

5 Совети за преживување кои ќе ви послужат во одлучувачките моменти