во , ,

7 фантастични ѕверови кои постоеле или постојат во реалниот живот

Дали знаевте дека папагалите Кеа можат да ловат овци и благодарение на нивната големина, тие можат да изгледаат како чудовишта со крилја? Или дека Платипс е лажиран, бидејќи луѓето мислеле дека препаратор зел клун од патка и го зашил на дабар. Ова навистина нè прави љубопитни затоа што вистинските животни родиле толку различни легенди.

Кракен – џиновска лигња

Постојат безброј митови и приказни за кракените и слични суштества слични на лигњи. Кракен се споменува и во скандинавските митови и во делата на Аристотел и Плиниј Постариот.н Типично, ова суштество беше опишано како џиновско морско чудовиште кое може да ги завитка пипалата околу брод и да го одвлече до дното на морето. Сепак, најверојатен прототип на кракен е џиновската лигња, Архитеитис, позната како најголемата позната лигња во светот со должина од 10 до 13 метри.

Митското влакнесто чудовиште – горила

Приказни за митски влакнести луѓе кружеа сè до дваесеттиот век: сите видови истражувачи, па дури и воени лица објавија дека виделе мистериозни влакнести чудовишта.

Патем, зборот „горила“ може да се преведе како „племе на влакнести жени“. Првиот научен опис на овие животни го дадоа лекарот и мисионер, Томас Стотон Савиџ и натуралистот Џефрис Вајман во 1847 година.

Саламандери кои живеат во оган – огнени саламандери

Постојат многу митови околу саламандерите. Од античко време, животното се поврзува со моќта на огнот: античките грчки филозофи и алхемичарите од средниот век сочинувале многу митови поврзани со ова животно. Луѓето не можеле да сфатат како толку често се појавувале во оган. Всушност, објаснувањето е навистина едноставно: саламандерите се појавувале во оган затоа што луѓето фрлале трупци во оган, а саламандерите се криеле во тие трупци. Се разбира саламандерите се обидувале да избегаат од огнот.

Рок – Aepyornis

Рок, исто така познат како птица слон, првпат се појави во арапските бајки и фолклорот на морнарите. Опишано е како џиновско суштество кое може да носи вистински слон. Луѓето веруваа дека живее во Кина, а во Кина, луѓето сметаа дека живее во Мадагаскар. Зошто Мадагаскар? Бидејќи пред XVII век, на островот живееле огромни птици Aepyornis. Тие тежеле до 860 кг. Можно е арапите кои поминувале од тука да ги виделе птиците.

Еднорозите – Elasmotherium носорози

Елазмотериумските носорози сега се изумрени. Тие не се разликуваа многу од модерните носорози – биле само многу поголеми. Може да тежат и до 5 тони. Некои научници сметаат дека тоа бил прототип за еднорогот. Можно е дека луѓето постоеле заедно со овие животни.

Диреволк – ужасни волци

Direwolves од „Игра на тронови“ не ги замислувал авторот на книгите или писателите на шоуто. Најверојатен прототип е ужасниот волк или Канис дирус – изумрените предатори кои тежеле околу 70 кг. Тие живееле во Северна Америка некаде пред околу 9.500 до 125.000 години.

Сирени – манати

Постојат огромен број на легенди за сирени. Но, најверојатно, луѓето виделе манати – морски цицач кој од далеку може да изгледа како било што.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

7-тонски масивни топки од 19 век сѐ уште ја кријат мистеријата за што точно служеле

10 интригантни места кои беа пронајдени благодарение на „Гугл мапс“