во , ,

7 Тајни пораки што уметниците ги оставиле во своите слики, само за внимателните набљудувачи


Понекогаш можеме многу погрешно да ги сфатиме делата на познатите уметници. Затоа има цели прирачници за тоа како може да се протолкува одредено уметничко дело.

Уметниците биле генијалци кои сакале да оставаат мистерии во своите слики. Сепак работите кои се „обични“ за лаикот за експертите и внимателните се фасцинантни.

Од што се срами девојката?

Вилијам Холман Хант, Будење на свеста (1853)


Викторијанското општетсво ја сметало оваа слика за невина домашна сцена. Но, ако погледнете во рацете на девојката ќе видите дека таа нема венчален прстен, што значи не е мажена за човекот. На подот лежи дел од романот „Бескорисни солзи за губење на невиност“. Птицата која ја уловила мачката ја претставува засрамената девојка. Ракавицата фрлена на земја претставува незавидна иднина за хероината.

Во која насока дува ветрот?

Карл Брјулов, Коњаничката (1832)

Факт е дека ветрот ги навалува гранките на дрвјата во една насока, а превезот на капачето на девојчето трепери во друга. Уметникот ја направи оваа „грешка“ намерно, за да потенцира дека во неговото сликарство реализмот не игра водечка улога. Главната работа е убавината и естетиката. Затоа и девојката е во убав фустан и е мирна иако коњот не е.

Зошто хероината не обрнува внимание на семејството?

Фриц Зубер-Булер „Поетеса“ (1880).

Необичен главен лик на оваа слика е жена на работа. Судејќи според садот за кафе, таа или цела ноќ седела на масата, или станала многу порано од членовите на семејството и веќе успеала да пие кафе.

Прозорецот на покривот вели дека семејството не живее во најдобри услови. Можеби сопругот ја изгубил работата, а поезијата на жената е единствениот извор на нивните приходи. Сепак, под бирото гледаме куп нацрти, а тоа укажува на тоа дека жената не се снаоѓа со работа и сега треба да остане сама.

Хероината на сликата е една од првите суфражистки на движењето што се здоби со популарност во 1880-тите. Но, секоја модерна мајка која работи од дома, ќе се препознае себеси.

Зошто публиката го сакаше овој автопортрет?

Зинаида Серебријакова „Зад тоалетот. Автопортрет “(1909).

На дното на сликата се наоѓаат предмети со силни бои како скапоцени камења и создаваат возвишена атмосфера: убави шишиња со повеќебојни парфеми, светло сина перница за иглички… И во позадината има бокал и леѓен за перење кој ги враќа сонувачите во секојдневниот живот.

Зошто овие љубовници се толку несреќни?

Артур Хјуз „Долгата свршувачка“ (1859).

Судејќи според облеката на хероите на сликата, девојчето потекнува од семејството многу побогато од момчето. Самото дрво, покриено со бршлен и обраснато со мов, ја симболизира старата љубов. И под бршленот може да се види како пишува „Ејми“ веќе прекриено. Ова е името на девојчето што момчето го врежало на дрво пред многу време, и од тогаш нивната врска не тргнала во позитивен правец.

Зошто селанката толку го исплашила детето?

Владимир Маковскиј „Две мајки“ (1905)

Мајка селанка некогаш оставила дете во сиропиталиште и го посвоило богато семејство. Неколку години подоцна, жената се појавила во куќата каде сега живее нејзиниот син и сака да го врати. Сликата има многу детали кои го откриваат длабокото значење на сцената. Мајка држи хартија со која се докажува врската со нејзиниот син, односно не е измама. Покрај тоа, нема ништо добро на нејзиното лице, па затоа е малку веројатно дека таа сака да го врати својот син, затоа што го сака. Мајката и детето го приметуваат тоа и затоа се исплашени. Но таткото седи смирен. Очигледно, тој е сигурен дека ќе може да ја откупи алчната жена.

Зошто праските во преден план се толку невнимателно насликани?


Валентин Серов „Девојка со праски“ (1887).

Портретот беше насликан на начин целосно нетипичен за тоа време – во стилот на импресионизам. Критичарите беа особено погодени од преден план, бидејќи сликата се нарекува „Девојка со праски“, а плодовите се многу ситни и невнимателно насликани.

Хероина навистина изгледа како да ќе скокне и ќе избега од сликата. Уметникот успеа да го постигне овој ефект заради различните насоки на погледот и рацете. Ова создава композициска динамика.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

6 најголеми историски мистерии кои најверојатно никогаш нема да бидат решени

12 причини зошто Французинките се жени што будат восхит кај сите