во

7 знаци дека луѓето ве „газат“ и еве што да сторите во врска со тоа

Некои луѓе во нашите животи не ги почитуваат нашите потреби и желби без ние да сфатиме, без разлика дали станува збор за некој од работа, член на семејство, или пријател или партнер. Поставувањето граници во нашите животи е важно затоа што ни помага да останеме безбедни и помага да се исполнат нашите потреби. Таквите граници можат да бидат физички, емоционални или романтични и можат да го цицаат нашето време и енергија.

1. Добивате работи кои не сте ги побарале

Важно е да се чувствувате слушнато и разбрано, како на пример ако вие и вашиот партнер се согласите да заштедите пари и да не купувате скапи подароци. Ова е важен дел од остварувањето почитувана врска со некого.

Ова може да ве натера да се чувствувате виновни што не ги цените ваквите подароци. Важно е тука да ги повторите вашите чувства и да им дадете до знаење дека не сте се согласиле за ова.

2. Вие го оправдувате нивното однесување

На пример, кажувањето работи како: „Тој се однесува вака само кога е под стрес“ и „Таа ме исмејува, но знам дека навистина ме сака“, не се од корист.

Наместо тоа, важно е да го препознаете таквото однесување и потоа да го соопштите она што не го сакате.

3. Се обвинувате себеси кога работите ќе тргнат наопаку

Ова е вообичаено кога границите се преминуваат додека ги преземате одговорностите на другите. На пример, ако вие и вашето семејство организирате забава, може да завршите сè самостојно. Кога ќе почне да се распаѓа, се обвинувате себеси дека не сте доволно добри.

Наместо тоа, клучно е да се разбере дека не сте биле единствените одговорни за забавата и дека можеби не успеала затоа што никој не ви помогнал. Не преземајте ги одговорностите на другите.

4. Вашите одлуки не се разгледуваат

Во овој случај, комуницирајте дека не сте задоволни. Користете фрази како што се: „Тоа не ми одговара мене“ или „Не сум задоволен/а од ова“. Ова ќе ви помогне мирно да комуницирате и да ги вратите своите граници.

5. Се чувствувате виновни што ги изневеривте луѓето

Ова може да се види во ситуација кога имате закажана средба со пријателките без децата, а партнерот постојано ве бара на телефон, велејќи дека на децата им недостасувате што прави да чувствувате вина. Но запомнете дека ова е ваша слободна вечер и вашиот партнер има одговорност да ви помогне. Цврсто поставете ги своите граници за да можете да се фокусирате на вашите сопствени одговорности, а вашиот партнер ќе мора да се справи со своите.

6. Често се чувствувате вознемирени откако ќе поминете време заедно

Ова може да се случи кога одите против вашите сопствени вредности и желби, бидејќи другите луѓе не ги сметаат за важни вашите чувства.

Клучно е прво да разберете зошто се чувствувате толку лути, така што потоа можете да поставите граници, кажувајќи им како се чувствувате. Секогаш е важно да бидете во согласност со вашите граници за да нема забуни во врска со тоа што и зошто не е во ред за вас.

7. Забележувате дека тие не преземаат одговорност за своите постапки

Ова значи дека може да се најдете во позиција во која се сомневате во себеси, бидејќи другата личност може да стигне дотаму што ќе ги негира своите постапки.

Важно е да бидете директни во врска со вашите граници, да ставите јасни какви се тие, да кажувате кога ќе се преминат и што ќе се случи ако се скршат. Но, клучно е да запомните дека ако некој секогаш намерно ја преминува линијата, тогаш тоа може да биде губење на вашата енергија. Не мора да ги поправате, бидејќи тие всушност не сакаат да се менуваат.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 „Пред и потоа“ фотографии што нѐ натераа да ги триеме очите и да погледнеме повторно

Родители споделуваат смешни фотографии – Како се справуваат децата со учењето на дистанца?