во

6 Грешки што можат да предизвикаат раст на токсична мувла дури и во беспрекорен дом


Мувла е исклучително непријатен феномен во куќата. Таа е многу штетна и може да предизвика респираторни проблеми и главоболки. Значи, тешко дека некој ќе биде воодушевен да открие акумулација на црни дамки на ѕидот. Но, како по правило, секогаш постои разумно објаснување. И ако имате трпеливост, можете засекогаш да се ослободите од овој штетен гостин.

Не ја следите состојбата на цевките

Мувла се појавува само таму каде што се погодни услови за живот: извор на храна (како што се памук, дрво, гипс картон), темнина, топлина и што е најважно, влага.

Ако не живеете во влажна клима и вашата куќа има добра вентилација, но мувла сепак се појавува, тогаш првиот чекор е да проверите дали водата некаде протекува. На пример, цевките што протекуваат се една од најчестите причини за појава на габи.

Оставате влажни алишта во просторијата


Не треба долго за да се зголеми мувлата: за само 24 до 48 часа, таа ќе почне да се шири со брзина на светлината. Затоа, многу е важно по перењето да не оставате влажна облека да лежи на купче цел ден.

Сушењето облека во затворен простор нема да направи ништо добро (влагата ќе испари во воздухот, и како резултат на тоа, влажноста во просторијата ќе се зголеми), па затоа е подобро да ја исушите облеката надвор. И ако не е можно, тогаш барем организирајте редовна вентилација.

Премногу го навлажнувате воздухот

Некои луѓе многу сакаат да користат навлажнувачи, дури им додаваат омилени есенцијални масла. Но, постојат видови на габи кои ќе се појават доколку нивото на влажност во просторијата е 55%. Затоа, ако вклучите таков уред, проверете дали влажноста не ја надминува наведената ознака.

Високата влажност е штетна не само затоа што самата е причина за мувла. Во влажен воздух, сите влажни предмети и површини ќе се сушат подолго и соодветно, ќе бидат пријателска средина за живеење на овој паразит.

Ако прекумерено ги полевате растенијата

Влажната почва не само што доведува до гниење на коренот, туку служи и како отворена покана за растење на мувла. Ако на површината на почвата во садот забележите бел слој тогаш треба да ги отстраните горните 2-3 см земја со лажичка и да ја замените со нова и свежа. Во иднина, вреди да се намали наводнувањето, така што површината на почвата има време да се исуши.

Не ја проветрувате просторијата и не користите аспиратор

Не ја оставајте вратата од бањата отворена кога се туширате. Ако го направите ова, пареата ќе се движи слободно низ куќата, што на крајот ќе предизвика појава на мувла во другите простории. Со текот на времето, кондензацијата може да се акумулира на sидовите, што придонесува за раст на габата.

Кујната е уште едно омилено место за мувла, бидејќи е скоро секогаш влажна. За да избегнете размножување на можете да отворите прозорец додека вриете вода и да го вклучите аспираторот, ако е можно. Исто така, вреди да се избегне акумулација на садови во мијалникот, а кујнскиот пешкир треба редовно да се мие и суши.

Погрешно организирање простор за складирање книги и списанија

Мувла лесно може да расте на стари книги и списанија, особено ако просторијата е влажна. Ова се случува поради висока влажност или недостаток на сончева светлина. Најдобро е да чувате книги на добро проветрена полица отколку во затворен ормар или подрум. Патем, ако имате многу растенија во просторијата, кои несомнено се одличен додаток на ентериерот, подобро е да ги чувате подалеку од полиците за книги.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Зошто жените ги сметаат за попривлечни „мрачните мажи“? Науката има објаснување!

7 Луѓе кои сфатиле дека животот е еден и треба да живеат така како што сакаат