во ,

5 Совети за преживување кои ќе ви послужат во одлучувачките моменти


За неколку секунди, од мирно пливање може да преминете во неволја во водата. Важно е да се процени опасна ситуација, а потоа да се реагира на тоа. Постојат многу ризични ситуации во кои можеме да се навлеземе, и да знаеме како брзо да преживееме во опасноста е апсолутно клучно.

1. Како да преживеете во силни струи во водата

За жал, да знаете да пливате не значи дека сте безбедни во средина како морето. Ако чувствувате дека струите се силни и не можете да пливате, превртете се на грб и пловете. Вака ќе го одморите вашето тело и ќе дојдете до воздух.

2. Како да се стопира крварењето

Ова е докажан трик што го користат спортистите, особено на UFC (Ultimate Fighting Championship) турнирите. Ако случајно се исечете, исчистете гоместото, ставете притисок врз раната и со чисти раце, намачкајте слој од вазелин за да го запрете крварењето.

3. Како успешно да преживеете торнадо во морето

Ако сте на отворено море и забележите како доаѓа торнадо, движете се во паралелна насока за да се оддалечите од него.

4. Река со пирани

Не треба да правите бучава за да не привлечете уште. Бидејќи овие риби живеат во плитка вода, заштитете ги рацете и нозете и пливајте во подлабока и поладна вода.

5. Како да преживеете несреќа со мотор

Несреќите со велосипед и мотор се опасни затоа што недостасува заштита помеѓу нашите тела и околината. Ако сте на мотор и несреќата е неизбежна, направете ги следниве работи:

Не пуштајте ги рачките додека не паднете.

  • Спуштете ја главата надолу и повлечете ги лактите и колената поблиску до телото.
  • Опуштете се за ударот колку можете и ако е можно, свиткајте се.
  • На овој начин, ќе се спасите од најлошите видови повреди.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

8 Tипови на иритирачки колеги кои би сакале да ги избегнете

15 Луѓе кои сфатиле дека им е потребно малку разубавување за да го прифатат својот изглед