во ,

5 Најмистериозни народи на светот, вистински факти кои звучат како фикција

Сме слушале легенди за многу фиктивни народи кои некогаш постоеле и научниците најчесто имаат добро објаснување за ваквите приказни. Но сепак на некои мистерии сѐ уште не можат да пронајдат одговор. На пример, како вистинските пагани завршиле буквално 600 километри од Москва, сè уште правејќи жртви на античките богови?

Баскијци

Баскијците се нарекуваат најмистериозните луѓе во Европа, а научниците сè уште се борат околу мистеријата за нивното потекло. Постои верзија дека овие домородни жители на Шпанија се поврзани со Грузијците. Некои истражувачи веруваат дека баскискиот јазик има заедничко потекло со кавкаските јазици, но повеќето научници не се согласуваат. Покрај тоа, жителите на Иберскиот Полуостров и планините Кавказ имаат сличен обред на погребување на воздух, кога телото на починатиот не е погребано, туку оставено во воздухот.

ДНК-студиите за Баскијците покажуваат дека всушност овие луѓе се поврзани со многу други Европејци, особено, потврден е нивниот генетски однос со Келтите на Галите и Ирска. Сепак, сепак останува мистерија зошто баскискиот јазик, кој се нарекува Евскара е толку различен.

Калаши

Меѓу Пакистанците со темна кожа и темна коса, многу Калаши се одликуваат со светла кожа и коса. Ова довело до легендата дека тие се потомци на Александар Велики. Некои современи истражувачи веруваат дека Калашите се директни наследници на античките Ариевци. Како и да е, повеќето научници забележуваат дека, прво, нема толку многу русокоси меѓу овој народ и второ, овој вид на појава често се среќава кај претставниците на сите ирански народи кои живеат илјадници години во изолирани ендогамни услови на планински долини со многу слаб прилив на базенот за гени однадвор.

Но, она што навистина ги возбудува истражувачите е уникатната религија на калашите. Тие се пагани. Највисоката светост, според нивните верувања, ја поседуваат планини и планински пасишта, каде што живеат боговите и „нивниот добиток“ – диви кози.

Туареги

Туарегите се неверојатни луѓе од Африка. Нивните мажи се должни да ги покријат своите лица, а жените имаат целосна сексуална слобода. И, патем, девојките се оние кои ги учат да читаат и пишуваат, затоа што тие мора да ги чуваат традициите. Покрај тоа, сродството и наследството се воспоставуваат преку мајчината линија. Во принцип, Туареги имаат матријархат уште од античко време, и тоа и покрај фактот дека повеќето од нив се сунитски муслимани.

Мари

Мари се нарекуваат последни пагани во Европа. Овој фино-угричен народ живее главно во регионот на Волга и Урал, повеќето од Мари се православни, но има значителен дел од Химери – приврзаници на традиционалната религија. Вежбаат политеизам, се молат во градини, па дури и прават жртви.

Научниците сè уште не можат да најдат одговор зошто луѓето што живеат во центарот на Русија не прифатиле целосно една од светските религии, затоа што постојано контактирале и со христијаните и со муслиманите. Религијата Мари е заснована врз вербата во силите на природата, кои човекот треба да ги почитува. Тие се молат во свети шуми (и има различни шуми за светлината и темните божества), а палачинките и домашните животни се жртвуваат.

Памирски народи

Луѓето кои живеат во висорамнините Памир беа поделени со границите на Таџикистан, Авганистан, Пакистан и Кина. Со илјадници години, памирските народи живеат опкружени со турските народи, но тие се разликуваат од нив по нивната фер кожа, а понекогаш и со сини очи и светло-кафеава коса. Факт е дека овој народ припаѓа на Памир-Фергана – најисточната гранка на европеидната раса.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 стрипови кои покажуваат дека врската со саркастична личност може да биде многу забавна

15 Ситуации во кои природата се стави во улога на волшебник и ги претвори обичните работи во аномалии