во ,

5 Грешки што веројатно ги правите кога се расправате со вашиот партнер


И среќните парови се расправаат. Всушност, паровите што го прават тоа е поверојатно да останат заедно отколку паровите кои избегнуваат да се соочуваат со нивните проблеми. Иако може да се караат за истите работи како и обичните парови, начинот на кој се расправаат среќните парови всушност ги издвојува од другите. Тие ги избираат своите битки расправајќи се за работи за кои можат да најдат решенија наместо да се фокусираат на тешки прашања. Но, постојат и други работи од кои треба да бидете претпазливи кога се распрвате со вашиот партнер.

1. Користење гестови кои го омаловажуваат вашиот партнер

Честа грешка: Покажувањето одбранбен говор на тело како што се прекрстување на рацете или нозете и движење или свртување од вашиот партнер може да ја влоши секоја расправа.  Другите гестови вклучуваат оние што покажуваат лутина и презир. Покажувајќи со показалецот и стегајќи ги рацете се знаци дека сте лути. Исмејување на партнерот со превртување на очите, тресење на главата или кодошење може да ја направи веќе чувствителната ситуација уште понепријателска.

Што можете да направите наместо тоа: Наместо да ги прекрстувате рацете, обидете се да се соочите со партнерот и да ги држите дланките свртени нагоре. Седењето и воспоставувањето контакт со очите може исто така да помогнат затоа што покажуваат дека не се обидувате да им се заканувате и дека се обидувате да слушате. Држењето за рака е исто така добра идеја кога расправијата ќе се олади. Гушкањето на вашиот партнер кога е вознемирен или плаче може да покаже дека ви е гајле, но само кога ќе бидат подготвени да ве допрат.

2. Расправа за повеќе прашања одеднаш

Заедничка грешка: И покрај тоа што расправијата започнала за една тема, вие и вашиот партнер започнувате расправии за други неповрзани работи. Природно е да сакате да ставате стари борби или грешки од минатото како „доказ“ за вашата тековна борба, но тоа само ќе му служи на вашето его и уште повеќе ќе го вознемири вашиот партнер. Со тоа, исто така, ќе се измешаат работите, бидејќи е малку веројатно дека ќе можете да решавате неколку проблеми истовремено.


Што можете да направите наместо тоа: Фокусирајте се само на темата што е предмет и спротивставете се на искушението да се расправате за други работи. Ако вашиот партнер се сврти кон друга тема, вратете го главното прашање на дискусијата без бесрамно отфрлање на нивните ставови.

3. Обвинување на партнерот

Честа грешка: Иако е вообичаено да сакате да изградите случај за да докажете дека вашиот партнер не е во ред, покажувајќи со прсти, велејќи: „Сè беше твоја вина“ е како да ги гониш на суд. Можеби ќе ја добиете борбата во тоа време, но на крајот ќе ја изгубите врската. Подеднакво не е корисно ако инсистирате само да ги гледате нивните недостатоци, но не сте подготвени да ги видите вашите.

Што можете да направите наместо тоа: Можеби ќе се исплати да бидете трпеливи и да се обидете да разберете од каде е гледната точка на вашиот партнер. Ако се чувствувате како да ве напаѓаат, паметно е да останете смирени и да размислите за вашиот одговор пред да се вратите со еден. Бидете отворени за повратни информации, бидејќи може да има работи на кои и двајцата би можеле да ги подобрите.

4. „Казнување“ со молк

Честа грешка: Казнување со молк е кога не сакате воопшто да комуницирате со некого, дури и до степен да го игнорирате неговото постоење. Можеби го сторите тоа за да избегнете конфликт, да комуницирате дека сте лути или да го казните вашиот партнер. Но, без оглед на причината, давањето „казна“ не е здраво затоа што не се отворате да разговарате и да го решите проблемот.

Што можете да направите наместо тоа: Ако сакате да се отстраните од жестока дискусија, наместо да бидете тивки и да се преправате дека не постојат, кажете им дека ви треба време да се разладите. Одвојте време за дискусија во иднина, кога и двајцата ќе можете рационално да разговарате за работите. И, ако сакате да знаат дека сте лути, наместо да им дадете казна со молк, разговарајте со нив и кажете им како се чувствувате.

5. Не слушање на нивните аргументи

Заедничка грешка: Лесно е да сакате да ги удавите нивните расправии со свој глас или сакате да бидете слушани, но не сакате да слушате. Но, да викате над нив, па дури и да слушате само за да можете да ги користите нивните точки против нив, нема да ги приближите двајцата кон решавање на вашите проблеми. Прекинувајќи ги додека тие ги изговараат аргументите за да кажат: „Ме разбираш погрешно“ ќе остави и двајцата да се чувствуваат недоразбрани.

Што можете да направите наместо тоа: Опуштете се и не земајте ги лично вашите значајни жалби. Запомнете дека нивните критики се однесуваат на нивните потреби, а не на вашите, така да не мора да бидете одбранбени. Ако тие зборуваат нешто што може да ве разлути, замолете ги да го кажат тоа на поинаков начин за да можете подобро да ги разберете. Можете исто така да го прифатите методот „5-5-5“, каде што секој  зборува по 5 минути додека другиот само слуша, а потоа искористете ги последните 5 минути за да разговарате.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

6 Начини на кои зборот „Не“ ги гради вашите деца во силни личности

Научници „преведоа“ пајакова мрежа во музика и сметаат дека тоа може да им помогне да „комуницираме“ со пајаци