во , ,

15+ Неверојатни изуми од светот кои ни требаат и во градовите во Македонија

Урбаната средина лесно се претвора во хаос, па важни се малите изуми кои го разубавуваат просторот и го прават попрактичен.

Од Полска до Холандија, какви интересни изуми има во градовите во земјите низ светот?

Кул изуми што ни требаат и во Македонија:

Затворена и топла автобуска станица во покраината Квебек, Канада.

Број на зграда во Варшава, Полска.

Решетки, кои наликуваат на уметнички дела, околу дрвјата на тротоарите.

Решетки во комбинација со клупи околу дрвјата.

Знаци на улиците во Сан Франциско, САД.

Фонтана во која може да си играте.

Парк со базен на покрив на зграда во Таинан, Тајван.

Осветлување на велосипедските патеки.

Одлично направен подземен премин за пешаци и велосипедисти во Амстердам, Холандија.

„Пловечки остров“ – мост со лулашки во Брисел, Белгија.

3-катен паркинг за велосипеди во централната станица во Утрехт, Холандија.

Клупи на кои можете да седите, но и лежите – неколку ни ставија и во Градскиот парк во Скопје, но ни требаат повеќе.

Клупа со тркало која може да биде поставена како сакате.

Игралиште со мини куќички во Копенхаген, Данска.

Игралиште со покрив за заштита од сонцето во Аскапоталко, Мексико.

Детско игралиште на покрив на катна гаража во Копенхаген, Данска.

Јавни градини, финансирани од држвата, во кои луѓето сами се грижат за растенијата – таму тие може да имаат пикници – Будимпешта, Унгарија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 Ситуации во кои природата се обиде да нѐ збуни и успеа во тоа

12 Брилијантни изуми од Јапонците кои покажуваат дека се светлосни години пред нас