во ,

13 Причини зошто Холандија е државата на иднината


Холандија е една од „најзелените“ држави во светот, а спаѓа и во 10-те најсреќни земји. Па, дефинитивно можеме да научиме многу од примерот на оваа држава.

13 факти што докажуваат дека Холандија е државата на иднината:

Нема улични кучиња

Холандија е можеби единствената држава во светот каде што нема улични кучиња. Холандските власти започнаа кампања за стерилизација на уличните кучиња, но и се потрудија да им се најде дом.

Овде се појавија првите велосипедски патеки со соларни панели

Благодарение на проектот SolaRoad, Холандија има велосипедски патеки со соларни панели уште од 2015 година. Идејата е со овие панели да се осветлуваат улиците и да се полнат електричните возила.


Има многу станици за полнење електрични возила

Додека кај нас електричните возила уште се новина, во Холандија се користат многу често, па низ државата има поставено многу станици за полнење

Властите планираат целосно да ги забранат возилата на дизел и бензин

Ако сè оди според планот, до 2025 година во Холандија ќе бидат забранети возилата кои работат на дизел и бензин. Целта е сите автомобили да се заменат со електрични и да почнат да се користат поеколошки средства за превоз.

Се затвораат многу затвори бидејќи нема криминалци

Според податоци од 2020 година, во Холандија има само 60-тина затвореници на 100.000 жители.

Поради драстичното опаѓање на криминалот, во оваа земја беа затворени неколку затвори.

Во Холандија има специјални патишта за животни

Секој ден бројни диви животни загинуваат додека се обидуваат да преминат автопат. За овој проблем има одлично решение – огромен мост врз автопатот посаден со трева и растенија кој им нуди безбеден премин на животните.

Во Холандија има многу вакви мостови.

Можете да платите автобуски превоз со книга

На Меѓународниот ден на книгата, во Холандија можете да покажете дека читате книга додека сте во воз, па нема да мора да купувате билет.

Полицајците им помагаат на сите и за најмали проблеми

Полицајците во Холандија без двоумење им помагаат на граѓаните да си го поправат велосипедот, неретко си играат со децата и им помагаат на изгубените туристи.

Истовремено, редовно проверуваат и дали паркираните автомобили се заклучени. Ако не се – веднаш го бараат сопственикот за да го известат.

Имаат јавни тоалети за кучиња

Во повеќето градови во Холандија има обележани површини кои служат само како јавен тоалет за кучиња. Покрај тоа, на овие места секогаш има бесплатни кеси и посебни корпи за фрлање на изметот.

Доколку некој го однесе кучето во тоалет на друго, необележано место, може да си заработи висока парична казна.

Сами можете да си направите алкотест

На многу места во чија околина има ноќни клубови и места каде што би можете да испиете повеќе алкохол, има поставено алкотест.

На овој начин луѓето можат сами да се тестираат со цел да избегнат да возат ако се поднапиени.

Скоро сите јавни тоалети се наплаќаат

Без разлика дали сте во трговски центар или некое друго јавно место во Холандија, најверојатно ќе треба да платите за да го користите тоалетот. Оваа сума е симболична, односно околу 50 центи.

На некои места, пак, како бензински станици, можете да добиете ваучер со истата вредност што сте ја платиле за тоалетот.

Во многу продавници не се продава шеќер

Многу туристи што ја посетиле Холандија сфатиле дека некогаш воопшто не е лесно да се најде шеќер во продавниците. Веројатно причината е поздравиот начин на живот.

Шеќерот се продава во картонска кутија бидејќи е поеколошка од пластичните амбалажи.


Холандија е земја на велосипеди

Според податоци од 2019 година, во Холандија има околу 22,9 милион велосипеди. Годишно жителите купуваат околу 1 милион велосипеди. За споредба, во Холандија живеат 17,44 милиони луѓе.

Добро познат факт е дека во Амстердам луѓето возат најмногу велосипеди, а интересно е што секоја година од каналите се вадат и до 15.000 велосипеди.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

20 Луѓе кои создаваат прекрасни работи благодарејќи на својата упорност и талент

11 Ретки фотографии од познати личности од минатото што сигурно ги немате видено