во ,

11 Начини како да препознаете дека си имате работа со лажго

Несвесно од неговото тело и глас читаме какво е неговото расположение и дали е вистина тоа што ни го говори.

Гестови кои ќе ви посочат дека имате работа со лажго:

Очи широко отворени

Лажговците не можат долго да одржуваат контакт со очите, но кога личност намерно лаже, таа сака да ја одбрани лагата по секоја цена, па така ќе зјапа директно во соговорникот со неприродно ширум отворени очи за да биде убедителна.

Исправување на рамениците и поткревање на брадата

Ако кога кажува нешто, ненадејно ги исправува рамениците, тоа говори за неговата несигурност во своите зборови.

Истото важи и за движењата на главата, па кога ја крева брадата сака да даде повеќе тежина на своите зборови.

Ја лиже или гризе устата

Личноста што лаже во секоја нареден миг се соочува со сè посува уста и тоа се нарекува и „ефект на памук“, а полицајците често го забележуваат кај криминалците.

Стресот автоматски го намалува излачувањето на плунката.

Си ги ограничува движењата

Познато е дека немирните потези со телото, а особено рацете посочуваат дека личноста задржува некои работи за себе.

Но, и обратното е вистина, луѓето кои лажат свесно се обидуваат да останат мирни и имаат некоја вештачка вкочанетост.

Посочува кон вас со показалецот

Ова е еден од најагресивните гестови. Ако личноста не сака да ви одговори на прашањето, го насочува својот бес кон вас и ви испраќа отровни стрели.

Лажгото на овој начин се брани себеси.

Ја навалува главата на страна

Чарлс Дарвин забележал дека луѓето, како и животните, ја навалуваат главата на страна ако имаат ненадеен огромен интерес за нешто.

Обидувајќи се да пронајде одговор на непријатното прашање, лажгото може на рефлексивен начин да покаже интерес кон соговорникот и со помош на ова движење да ги сокрие вистинските намери. Па, така тој што го поставил прашањето потсвесно поради овој гест ќе му биде полојален на лажгото.

Ја влече јаката и си го трие вратот

Кога луѓето чувствуваат опасност, почнуваат да ја разлабавуваат јаката, затоа што им е тешко да дојдат до воздух. Потегот ја симболизира желбата да бидат слободни од лагите.

И триењето на вратот посочува на несигурност.

Се потпира на цврсти предмети

Кога личноста лаже, несвесно се чувствува ранливо и се обидува да ја зајакне својата позиција на секој можен начин, дури и физички.

Може да се потпре на ѕид, маса, стол или која било цврста површина која ќе му даде чувство на сигурност.

Ги покрива ранливите делови од телото

Градите, стомакот, интимните места се делови од телото кои личноста ги покрива кога се чувствува загрижено.

Таквиот потег се објаснува со тоа што кога личноста лаже, телото е под стрес, доаѓа до згрчување на абдоминалните мускули, па може дури и до болка.

Прави чудни потези

Ваквото однесување е најзабележително кај девојките кои си ја поправаат косата, па бришат непостоечки делови козметика од аглите на очите или ја вртат косата низ прстите.

На овој начин се трудат да постигнат мир и да го оттргнат умот од надворешната опасност.

Се врти малку на страна од соговорникот

Кога зборуваме со некој, дури и во миговите кога не го гледаме директно во лице, телото ни е насочено кон него. Ова е знак за отворена комуникација.

Но, ако личноста го врти телото малку на страна, можеби несвесно сака да се тргне од видното поле на соговорникот поради некомфорност.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Што ќе се добие ако ликовите од поп-културата се групираат по бои?

8 Викенд-ритуали што децата родени после 1995-та нема никогаш да ги разберат