во

10 чудни факти кои докажуваат дека нашето тело е мистериозен систем

Човечкото тело е уникатно. Тоа е многу комплициран механизам кој сè уште има многу тајни што научниците ги истражуваат со векови.

Но, зошто да не се обидеме да дознаеме кои се способностите на нашето тело и до каде можат да се протегаат?

1. Вашиот мозок е најголемото УСБ во светот.


Меморијата на вашиот мозок има доволно капацитет за складирање на 2,5 милиони GB информации. Ова се околу 300 години видео. Врвот на развојот на меморијата се јавува на 25 години и почнува да се намалува на 50-годишна возраст, освен ако не сте ја тренирале вашата меморија.

2. Вашето тело може да ги забави процесите за да ве заштити од давење.


Овој ефект се нарекува нуркачки рефлекс. Кога вашиот мозок сфаќа дека вашето тело е потопено во вода, го успорува срцевиот ритам што ја пренасочува крвта од вашите екстремитети на виталните органи за да се зачува кислородот. Колку подлабоко нуркате или останувате под вода, толку е побавно срцето.

3. Сте биле многу силни, кога сте биле бебе.


Новородените бебиња се многу силни за нивната големина и тежина. Ако бебето се фати за хоризонтална шипка, може да виси таму долго време, без да се умори. Овој палмарен рефлекс се наследува од нашите предци, кога новородените мајмуни мораат да ги држат своите мајки. На 3-годишна возраст, бебињата обично ја губат оваа способност.

4. Должината на сите крвни садови во нашето тело е доволна за да ја обиколи Земјата 2,5 пати околу екваторот.


Ако ги земете сите крвни садови од просечен возрасен и ги изложите во една линија, линијата ќе се протега над 160.000 километри. Ова е доволно за да се обиколи Земјата 2,5 пати. Нашето срце, во исто време, во просек пумпа 5,7 милиони литри крв во текот на целиот наш живот. Овој волумен е доволен за пополнување на 3 олимписки базени.

5. Машките гради можат да произведат млеко.


Сите луѓе, без оглед на полот, имаат млечни жлезди, млечни канали и брадавици. Машки брадавици може да се стимулираат за производство на млеко. Ова исто така може да се случи поради хормонална нерамнотежа предизвикана од тежок стрес.

6. Бојата на вашите соништа може да зависи од видот на телевизорот што го гледате.


Видот на телевизијата што сте ја гледале кога сте биле дете може да влијае на бојата на вашите соништа. Студија покажала дека мнозинството луѓе кои пораснале гледајќи монохроматски телевизиски сет сонувале во црно и бело. Додека луѓето кои биле родени во времето на телевизијата во боја имале разнобојни соништа.

7. Вашите мускули се дизајнирани да креваат тони.


Во 1982 година, во Лоренсвил, Ангела Кавало кренала Chevrolet Impala од 1964 година. Автомобилот паднал од дигалките што го држеле додека нејзиниот син Тони работел под него. Г-ѓа Кавало го кренала автомобилот доволно високо и доволно долго за 2 соседи да ги заменат дигалките и да го извлечат Тони од под автомобилот.

Ова не е единствениот случај каде што некој го направи навидум невозможното за време на адреналински напад. Во нашето тело имаме 640 мускули, чии граници се непознати.

8. Вашето тело е машина за производство на слуз.


Возрасно тело произведува 1,5 литри слуз дневно, во просек. Ние го голтаме поголемиот дел без да обрнеме внимание на тоа. Покрај тоа, едно тело произведува и еден литар плунка, 3 литри стомачен сок, 3,5 литри киселина и еден литар жолчка.

9. Течноста која истекува од носот може да биде од мозокот.


Течноста која истекува низ носот може да биде течност од мозокот. Течноста на мозокот се наоѓа околу мозокот и се чува во посебна мембрана. Понекогаш може да истече низ носот во мали количини како проѕирна течност.

10. Вашето тело е најзаштитената градба во светот.


На оваа слика, можете да видите бели крвни клетки ги бркаат бактериите и ги „јадат“. Овие клетки се „мажи во црно“ на нашето тело, кои го штитат од „лошите напаѓачи“. Истовремено, нашето тело ги отстранува и старите и истрошени клетки. На пример, додека ја читате оваа реченица, починале 22 милиони ваши клетки. Во следните 30 секунди, вашето тело ќе произведе 72 милиони нови црвени крвни клетки и ќе се ослободи од 174 илјади стари клетки на кожата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

А мори кој ти е овој?

Блажо и Мара работат на бавчата…