во ,

10 Наивни прашања со кои ненамерно ги повредуваме луѓето

Понекогаш, можеби не сфаќаме дека она што го прашуваме не е во ред затоа што мислиме дека е само обично прашање. Можеби само сакаме да се поврземе со луѓето, но потоа, за жал, поставуваме незгодни прашања. Уште полошо е кога само да се обидуваме да бидеме љубезни и корисни, но сепак успеваме повредиме некого во тој процес. Постојат неколку популарни прашања што можеме да ги избегнеме да ги поставиме, бидејќи тие можат да предизвикаат повеќе штета отколку корист.

1. „Зошто сè уште …?“

Да прашате некого зошто сè уште се сингл може да изгледа како комплимент, особено откако ќе кажете дека се убави, но сепак може да направи да се чувствуваат ужасно за себе. Прашањето покренува некои негативни генерализации за тоа да се биде сингл и може да ги натера да почнат да се прашуваат што не е во ред со нив. Всушност, кое било, „Зошто сè уште си …?“ прашањата можат да звучат како да ги прашувате да се објаснат заглавени во истата фаза од нивните животи.

2. „Зошто изгледаш толку уморно?“

Можеби сте само загрижени за нивната благосостојба, но може да  изгледа како да им кажувате дека  изгледаат лошо. Освен ако не сте особено блиски со нив, подобро е да избегнете поставување на ова прашање бидејќи може да изгледаат уморни поради проблем за кој не сакаат да разговараат или можеби така  изгледаат секогаш. Во спротивно, тие може да се чувствуваат под притисок да бараат одреден начин само за да бидат прифатени.

3. „Со што се занимаваш?“

Можеби изгледа како нормален мразокршач, но прашувајќи: „Со што се занимаваш?“ може некому да му биде непријатно кога зборува со вас. Може да се чувствува опортунистички, како да разговарате само со нив за вмрежување. И, ако тие моментално се на тешко место, каде немаат насоки во нивната кариера, дефинитивно нема да биде тема за која сакаат да зборуваат. Можеби можете да се обидете да прашате: „Што ве возбудува?“ наместо тоа, кога се обидувате да запознаете некој што штотуку го запознавте.

4. „Колку години имаш?“

Освен ако не сте во култура каде што треба да ја дознаете возраста на едни со други за да одредите како да разговарате едни со други, не треба да се бара нечија возраст во социјална средина. Можеби тоа е затоа што штом веќе сте достигнале зрелост, возраста веќе не е само број. Станува мерка за тоа колку далеку сте стигнале и што требаше да сторите дотогаш. Така, може да се чувствува како да судите некого само со поставување на ова основно прашање.

5. „На кој факултет заврши?“

Со ова прашање се претпоставува дека лицето со кое разговараш има факултетско образование. Тоа може да го натера лицето да се чувствува како да не припаѓа ако не е во можност да оди на факултет од која било причина. Ако оделе, можеби дури и не би сакале да зборуваат за тоа ако се чувствуваат како да не отишле во особено добро училиште или специјалност.

6. „Дали вежбате?“

Ако лицето кое го прашувате обично не вежба, тоа може да го смета за навредливо, како да го исмевате. Ако го сторат тоа, можеби ќе се чувствуваат како да ги проценувате затоа што вежбале премногу. Дури и ако сакате да им дадете комплименти за нивната напорна работа, тие може да се чувствуваат како да ги цените само за нивното тело.

7. „Од каде си?“

Иако можеби сте навистина заинтересирани да знаете нечија позадина, тоа може да се чувствува како дискриминација кон некого затоа што мислите дека тој не изгледа како да припаѓаат во нивната земја. Тоа може да ги натера да се сомневаат во сопствениот идентитет и да изгледа како да се обидувате да ги стереотипите.

8. „Зошто не излегуваш повеќе?“

Имате добри намери кога го поставувате ова прашање затоа што сакате да охрабрите некого да проба нови работи. Но, тоа може да биде навредливо затоа што звучи како да сугерирате дека им треба повеќе изложеност или дека не се интересни. Исто така може да биде нечувствително ако тие всушност не можат да си дозволат да потрошат пари надвор, дури и ако сакаат.

9. „Дали си ослабел?“

Ако тоа го мислите како комплимент, може да направи да се чувствува како личност за која зборувате дека повторно ќе му судите ако сакате да ја зголемат тежината. Дури и ако тоа е само набљудување, тоа може да го натера лицето да се чувствува непријатно, особено ако изгубиле тежина затоа што минувале низ нешто страшно за кое не би разговарале.

10. „Што се случи?“

Обично, ова е навистина само невино прашање што го поставувате кога сте љубопитни. Но, ако некому му се случило нешто трагично, малку е нечувствително да ги прашате за тоа. Тие би можеле да се чувствуваат трауматизирано само што размислуваат за тоа. Веројатно е подобро само да им кажете дека ви е жал за што и да  се случило и дозволете им да ви кажат кога и ако се подготвени да разговараат за тоа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

5 Лажни „факти“ во кои поверува цел интернет

8 Суптилни знаци во говорот на телото кои откриваат дека не го привлекувате соговорникот