во

Зошто жените ги сметаат за попривлечни „мрачните мажи“? Науката има објаснување!

Запознавате мрачен и замислен маж и веднаш чувствувате дека има нешто посебно и мистериозно во него. Дури и науката потврдува дека насмеаните момци помалку ги привлекуваат жените. Но, време е да откриеме зошто се случува ова.

Жените и мажите поинаку ја перцепираат привлечноста

Имаме некои родови разлики во тоа како мажите и жените ја рангираат физичката привлечност. Истражувачите провериле невербални изрази и донеле заклучок дека насмеаниот маж може да биде помалку шармантен од момчето кое покажува гордост или дури и срам.

Одговорот на жената на насмевката може да биде различен од одговорот на мажот. Во студијата имало 1.000 возрасни лица кои рангирале фотографии според физичката привлечност, а мажите претпочитале жени кои прикажувале насмевки.

Ситуацијата била поинаква кај жените. Клучно било учесниците да не бидат прашани дали мислат дека мажите би биле добри партнери за врска или брак. На истражувачите им биле потребни реакции без да анализираат кој може да има најдобри карактеристики за врска.

Кога жените престанале да размислуваат за карактерните црти, нивниот прв инстинкт бил да изберат маж кој изгледа моќно и мрачно.

Жените претпочитаат лоши момчиња поради еволутивните и културните сили.

Силата на привлечноста се обликувала низ вековите. Еволуцијата и културните аспекти имаат влијание врз тоа. Теориите сугерираат дека жените повеќе ги привлекуваат момци кои покажуваат гордост затоа што тоа подразбира статус и можност на грижа за партнерот.

Според истражувачите, изразот на гордоста е типично машка физичка карактеристика. А мускулатурата е една од најатрактивните машки физички карактеристики кај жените.

Исто така, некои социо-културни и психолошки родови норми можат да влијаат на привлечноста. Насмевката може да се поврзе со недостаток на доминација. Насмеаната жена се доживува како потчинета и ранлива. Тивок дечко може да се смета за силен.

Интересно е што срамот исто така изгледаше привлечно за двата пола. Оваа емоција може да се поврзе со пријатно однесување, кое предизвикува доверба кај другите. И секој сака да им верува на своите партнери.

Мажите со темни карактеристики на личноста може да се претстават подобро

Мажите со темни карактеристики на личноста во нивните лица можат да се претстават подобро. Квалитети како нарцизам можат да бидат поврзани со физички и психолошки здравствени придобивки кај мажите.

Мажите со макијавелизам (експлоатација и манипулација со други и фокус на личен интерес) биле исто така попривлечни за жените, како што забележаа истражувачите. Но, сепак, овој квалитет се поврзува помалку со репродуктивниот успех.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

15 Луѓе споделуваат фрустрирачки незгоди од нивните домови: Скршена врата од фрижидер, заборавен прозорец во зима

6 Грешки што можат да предизвикаат раст на токсична мувла дури и во беспрекорен дом